Care sunt pasii pe care trebuie sa ii indeplinesti pentru a iti deschide o firma?

Daca iti doresti sa incepi propriul business, un pas important este infiintarea unei firme. SRL-ul este cea mai raspandita forma de organizare a firmelor, fiind o societate cu raspundere limitata in fata legii si fiind foarte sigura pentru asociati. Costurile pentru infiintarea unui SRL sunt minime iar durata necesara pentru un astfel de pas este de doar cateva zile ( de regula 3).

Pentru a-ti deschide un SRL insa, trebuie sa iti faci foarte bine temele, in asa fel incat totul sa fie perfect. O solutie foarte buna este sa platesti un avocat care sa se ocupe de toata partea birocratica, insa daca nu vrei o astfel de cheltuiala, pasii pe care trebuie sa ii indeplinesti sunt urmatorii:

  • Rezerva numele societatii. Pentru asta, trebuie sa te gandesti la 3 variante de nume pe care sa le verifici la Registrul Comertului si sa depui o cerere pentru rezervarea unuia dintre nume.
  • Stabileste obiectele de activitate. Acest lucru se face prin alegerea codurilor CAEN aferente fiecarei activitati. Poti alege una sau mai multe activitati si este recomandat sa te orientezi spre mai multe in asa fel incat sa acoperi orice tip de oportunitate.
  • Depune capitalul social. Capitalul social al unui SRL este de minim 200 de lei. Pentru a oferi mai multa incredere colaboratorilor insa, poti avea un capital social mai mare.
  • Stabileste un sediu social. Orice firma trebuie sa aiba un sediu social unde sa ii vina corespondenta. Acesta poate sa fie stabilit acasa la unul dintre administratori, intr-un spatiu speciali dedicat unde poate avea loc si activitatea firmei sau intr-un spatiu inchiriat.
  • Redacteaza actul constitutiv al firmei. Actul constitutiv este destul de stufos insa, din fericire, exista numeroase modele pe internet pe care le poti lua drept model.
  • Intocmeste declaratia pe proprie raspundere. Administratorii trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere prin care sa isi asume faptul ca sunt apti pentru a conduce firma.

Ulterior, trebuie sa fie depuse toate actele la Registrul Comertului iar dupa aprobarea infiintarii, se poate incepe activitatea. Desi poate fi ceva mai scump sa se apeleze direct la un avocat pentru infiintarea firmei, de cele mai multe ori este varianta cea mai buna, deoarece economiseste foarte mult timp si foarte mult stres generat de partea birocratica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *