Cat de periculos este zaharul pentru dinti?

Prima persoana care a facut legatura dintre zahar si aparitia cariilor a fost Aristotel. Acesta a asociat consumul de alimente foarte dulci cu problemele dentare, lucru evidentiat mult mai tarziu de toti medicii stomatologi prin probe cat se poate de clare.

Pierre Fauchard, parintele stomatologiei moderne, a explicat modul in care zharul si acizii din fructe duc la aparitia cariilor, insa in perioada secolului XVII, atunci cand acesta traia, problema nu era nici pe departe atat de grava cum este astazi.

In prezent, aproape orice aliment contine zahar, fiind aproape imposibil ca acesta sa fie evitat. Tocmai de aceea, trebuie sa ne ferim de carii printr-o igiena foarte riguroasa si prin vizite frecvente la dentist.

Cum poate provoca zaharul boli parodontale si carii?

In urma oricarei mese, in gura se acumuleaza bacterii si resturi de alimente. Acestea se depun sub forma de placa bacteriana si trebuie sa fie indepartate cat mai repede pentru a preveni cariile. Daca bacteriile sunt insotite de zahar si de acizi, smaltul dintelui si dentina se inmoaie si se produce o cavitate dureroasa.

Imagini pentru sugar teeth

Lucrurile pot merge mai departe, bacteriile provocand inflamatia, inrosirea si sangerarea gingiilor, probleme care se pot agrava.

Este adevarat ca saliva are rolul de a restabili echilibrul in urma alimentatiei, insa in conditiile actuale, in care consumul de zahar este unul foarte mare, este aproape imposibil sa faca fata.

Tocmai de aceea, este foarte important periajul dintilor imediat dupa masa si limitarea numarului de gustari dintre mese.

Zaharul creaza si alte probleme, nu doar cele de dinti

Zaharul nu reprezinta altceva decat calorii goale, care nu ajuta corpul cu nimic. Astfel, atunci cand consumi mai mult zahar decat are nevoie organismul vei descoperi ca te ingrasi, ca ajungi la un nivel mare de colesterol si ca prezinti riscuri mari de imbolnavire.

Din pacate, zaharul este un drog puternic ce creaza dependenta, asadar, pentru a scapa de el trebuie sa ai o vointa de fier.

Sfaturi de la stomatologi!

  • Atunci cand simti nevoie de dulce, mananca fructe. Acestea contin zahar, insa nu sunt atat de daunatoare pentru dinti cum sunt produsele cu zahar procesat!
  • Mergi frecvent la stomatolog! Te ajuta foarte mult;
  • Spala-te de cel putin 2 ori pe zi pe dinti. Daca poti sa te speli dupa fiecare masa, indiferent ca este o masa principala sau o simpla gustare, este bine sa o faci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *