Cum se infiinteaza si cat costa infiintarea unei firme in 2019?

Infiintarea unei firme este obligatorie pentru toti cei care doresc sa demareze o afacere. Din pacate, informatiile prezint infiintarea firmei nu sunt intotdeauna foarte clare. Putini sunt cei care stiu ce fel de firma sa isi faca, cum sa o administreze si care sunt cheltuielile pe care le genereaza personalitatea juridica.

Nu trebuie sa stii toate informatiile de la inceput, insa. In primul rand, trebuie sa stii cum faci sa iti faci o firma si cat costa. Cea mai simpla varianta de a-ti face o firma este de a apela la un avocat, care contra unei taxe te va scuti de o multime de drumuri si de timp pierdut. Daca vrei sa colaborezi direct cu registrul comertului, trebuie sa treci prin urmatorii pasi:

Imagini pentru company
  1. Alegerea si rezervarea unei denumiri. Pregateste cel putin 3 denumiri, in asa fel incat sa te asiguri ca macar una dintre ele este disponibila.
  2. Stabileste obiectul principal de activitate al firmei. Obiectul de activitate poate sa acopere mai multe ramuri. Gandeste-te la ceea ce urmeaza sa faci, analizeaza codul CAEN si alege activitatile ce ti se potrivesc.
  3. Stabileste un sediu social. Acesta poate sa fie stabilit acasa, intr-un spatiu comercial sau la sediul unui avocat. Daca alegi sa il ai acasa, intr-un spatiu inchiriat sau intr-un spatiu comercial, va trebui sa ai la indemana aprobarile vecinilor.
  4. Depunerea unui capital social la banca. Suma minima necesara pentru capitalul social este de 200 de lei. Aceasta trebuie sa fie depusa in contul firmei, deschis la o banca comerciala.
  5. Redacteaza actul constitutiv. Acesta trebuie sa contina o serie de informatii despre firma si despre asociati. Pe internet pot fi gasite o multime de modele de acte constitutive, insa pentru a se evita orice tip de eroare cel mai bine este sa se apeleze tot la un avocat.
  6. Declaratie pe proprie raspundere ca se indeplinesc toate conditiile legale pentru infiintarea firmei si stabilirea unui specimen de semnatura.

Care sunt costurile infiintarii unei firme?

Daca nu colaborezi cu un avocat, taxele sunt urmatoarele:

  • La registrul comertului se platesc aproximativ 120 de lei;
  • Notarul percepe taxe de aproximativ 100 de lei pentru declaratii si specimenul de semnatura;
  • Capitalul social ce trebuie sa fie depus este de 200 de lei, insa acesti bani pot fi folositi ulterior de catre firma.

In principiu, infiintarea firmei costa aproximativ 420 de lei, la care se poate adauga o taxa de 300 de lei platiti catre avocat, pentru cei care doresc sa isi infiinteze firma prin avocat. Desi este un cost in plus, alegerea de a infiinta o firma cu un avocat este cat se poate de inteligenta, in conditiile in care elimina foarte mult timp pierdut si stres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *