Un deliciu de Centenar: descoperă 3 rețete vechi ale românilor de peste Prut

Istoric, cultural, lingvistic, social, etnic și mai cum vreți, România înseamnă de fapt și stânga Prutului. De, istoria cu ale ei și azi avem două state despărțite de un hotar fluvial. Să știți, însă, că anii, politica și evenimentele istorice care s-au mai petrecut între timp, nu au distrus spiritul românesc din afara granițelor actualei Românii și o mulțime de datini încă se perindă prin satele de dincolo de Prut. De la costumul tradițional până la cântece și joc, în toate regăsești cu ușurință specificul românesc păstrat cu drag și cu sfințenie de-a lungul anilor.

Românească e și bucătăria, deși, pe alocuri, cu influențe ucrainești și rusești. Asta, însă, nu ne sperie, ci, dimpotrivă – ne face și mai curioși în a le afla tainele culinăriei naționale. Deși am avut o mică problemă tehnică, imediat ce mi-am reparat laptopul, m-am lansat în cercetarea bucătăriei basarabene. Mai jos, împărtășesc și cu voi câteva rețete savuroase pe care le-am găsit.

Sursa imaginii: https://pixabay.com/en/autumn-pumpkin-halloween-orange-3011846/
  1. Budincă cu dovleac și mere

Ingrediente:

•    1 pahar de lapte,
•    2 linguri de stafide,
•    2 linguri de zahăr,
•    4 ouă,
•    800 g dovleac,
•    4 linguri de unt,
•    2 linguri crupe de griș,
•    2 mere,
•    1 pahar de smântână.

Mod de preparare:

Rețeta aceasta este sănătoasă și foarte gustoasă: curăță dovleacul de coajă și taie-l bucăţele mici. Fierbe bucățile puţin în lapte cu unt. După ce bucățelele de dovleac se înmoaie puțin, toarnă deasupra crupele de griş şi lasă la fiert până amestecul este gata. Dă merele curăţate de coajă prin răzătoare mășcată, și amestecă-le cu dovleac, stafidele opărite, gălbenuşurile bătute şi albuşurile, bătute separat cu zahăr. Pune masa obţinută pe o tavă unsă cu unt, și acoperă tot cu un strat subţire de smântână. Dă la cuptor până când budinca este gata. Înainte de a se servi, budinca se acoperă cu smântână.

Sursa imaginii: https://unsplash.com/photos/8Cerf3zW8hA

2. Pui Tapaka

Cu un iz Georgian, această rețetă se gătește frecvent la mesele de sărbătoare, în special în zona de sud a Basarabiei. Nu ia mult timp și nici nu necesită multe ingrediente, în schimb, e super delicioasă.

Ingrediente:

  • ulei
  • vin
  • jumătate de pui
  • sare
  • piper
  • coriandru
  • usturoi
  • boia
  • ceapă

Mod de preparare

Pregătește un sos din ulei, vin, piper, sare, coriandru, usturoi, boia și lasă carnea spălată bine și tăiată în bucăți mici, la marinat, timp de 24 de ore. Apoi frige carnea pe grătar până când aceasta face o crustă subțire deasupra. O poți servi cu legume la grătar, mujdei de usturoi și mămăliguță sau orice altă garnitură pe care o preferi.

3. Mule

Ingrediente:

  • 7 ouă,
  • 200 g stafide,
  • 1 kg brânză de vaci,
  • 1 litru lapte,
  • un pachet unt,
  • un vârf cuțit sare
  • o linguriță ulei,
  • făină,
  • 2 linguri zahăr tos.

Mod de preparare

Mai întâi, e nevoie să prepari coca pentru clătite din 5 ouă, 1 litru lapte, o lingură zahăr, o linguriță ulei, un vârf de cuțit de sare, faină. Amestecul trebuie să fie de o compoziție mai subțire ca smântâna. Coace pe tigaie foile de clătite. Ai grijă ca acestea să iasă cât mai subțiri. Când sunt gata, taie foile în fâșii cam de 3-3,5 cm lățime.

Separat, amestecă brânza cu stafidele, ouăle, zahărul tos și vanilat. Așează câte o linguriță din amestecul de brânză la capătul fiecărei fâșii și modelează-le în formă de triunghiuri mici. Se așează într-un vas uns cu unt și între fiecare strat de mule se pun bucățele de unt. Le pui la cuptor pentru o jumătate de oră și servește-le calde cu smântână.

Poftă bună!

Surse utilizate:

http://moldovenii.md/md

http://www.meat-milk.ro/reteta-din-basarabia-pui-tapaka/

https://cybershamans.blogspot.com/2011/05/retete-din-basarabia.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *